Bine ati venit la ROM-UP!

Incluziunea romilor prin intermediul experientei educationale calitative si de success

Conditii

Mai mult de 10 milioane de romi trăiesc în UE, ceea ce ii face cel mai mare grup minoritar din Europa. Ei sunt grupul cel mai discriminat şi exclus social, în special în accesul la educaţie, ocuparea forţei de muncă, sănătate şi locuinţe.

Lipsa de educaţie în rândul romilor este una din cauzele principale ale situaţiei lor actuale. Puţini copii şi tineri romi merg la şcoală şi performanţa lor de învăţământ este slabă, ceea ce agravează, ulterior, oportunităţile de angajare. Romii se confruntă cu constrângeri serioase în accesul la educaţie. Acest lucru este evident în gradul mic de inscrieri in învăţământ pentru copiii romi, în timp ce segregarea scolara persistă. Sărăcia şi veniturile mici subminează, de asemenea, accesul la educaţie.

Lipsa de capital economic în rândul comunităţilor de romi împiedică frecventarea şcolii deoarece parintii nu dispun de resursele financiare necesare pentru a suporta costurile materiale, şcolare, îmbrăcămintea şi alimentele. Condiţiile precare de locuit, de asemenea, afecteaza participarea copiilor romi la şcoală şi performanţa acestora, avand in vedere ca acestia se confruntă cu grutati in accesarea şcolilor deoarece locuiesc foarte departe de acestea.

Şcolarizarea specială rămâne un aspect cheie in educaţia romilor. Copiii romi sunt adesea plasati în şcolile speciale destinate copiilor cu nevoi speciale, iar curicula pe care o urmeaza este mai simpla decât cea din scolile normale. În cazul în care copiii romi sunt trimişi la şcoli obişnuite, nu primească o educaţie de calitate ca şi copiii ne-romi, din cauza prezenţei neregulate sau a sprijinului insuficient. Astfel, acest proiect a fost iniţiat din necesitatea de a îmbunătăţi starea de învăţământ şi nivelul de viaţă al romilor. Cheia pentru a atinge aceste obiective este de a stimula participarea la educaţie a copiilor romi.

Acest lucru poate fi realizat mai bine prin creşterea gradului de conştientizare a experienţelor educaţionale de succes în promovarea educaţiei romilor. Proiectul ROM-UP! va oferi măsuri concrete de succes, în scopul de a asigura că toţi copiii romi au acces la educaţie de calitate, asigurând finalizarea cursurilor școlii primare, reducerea numărului de abandonuri şcolare timpurii şi promovarea accesului la învăţământul terţiar.
Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicaţie reflectă doar punctele de vedere ale autorului, iar Comisia nu poate fi responsabilă pentru orice utilizare care poate fi făcută din informaţiile conţinute de acestea.